Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

Acceptance and Commitment Therapie is een gedragstherapeutische behandelvorm die probeert een antwoord te vinden op menselijk lijden. Cliënten wordt geleerd niet langer te vechten tegen emoties en gevoelens waarvan je niet kunt winnen: tijd en energie steken we vooral in wat werkelijk belangrijk is voor de cliënt: zijn waarden.

ACT maakt gebruik van inzichten en technieken uit andere therapiestromingen die een wetenschappelijke onderbouwing hebben gekregen. ACT gaat ervan uit dat pijn bij het leven hoort en dat verlichting te vinden is in een andere omgang met pijn. De cliënt ontwikkelt psychologische flexibiliteit waardoor hij anders omgaat met zijn probleem. ACT besteedt veel aandacht aan de wijze waarop we omgaan met onze gedachten en de rol die taal daarbij speelt. Met behulp van metaforen, oefeningen en humor kan met deze therapie in korte tijd resultaat worden geboekt.

De denkwijze van een ACT-therapeut:

  • Je loopt over het pad van je waarden (toegewijd handelen)
  • Terwijl je bereid bent moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden tot je te nemen (Acceptatie)
  • Je ziet gedachten als gedachten, je verstand loopt achter je aan in plaats van dat jij achter je verstand aanloopt (Defusie)
  • Op je weg oefen je om alles wat je voelt en ervaart met focus tot je te nemen (Mindfulness)
  • En terwijl je loopt ben je je bewust van jezelf, handel je uit compassie en ga je in op wat je doet (het Zelf)

Op weg naar een leven dat je eigenlijk zou willen hebben